Yin en Yang zijn de basisenergie├źn van het lichaam. Klachten en ziekten ontstaan wanneer Yin en Yang verstoord zijn.


Acupunctuur en Tuina zijn onderdeel van een oude geneeswijze afkomstig uit China en Tibet. De drie pilaren van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn kruiden, acupunctuur en tuina massage. Dit 5000-jaar oude medisch systeem werkt preventief, vermindert klachten, en geneest ziekten. De gezondheid van de mens staat altijd in relatie met zijn of haar erfelijkheid, levenswijze, voeding, omgeving, en natuur.

Deze eeuwenoude geneesmethode is keer op keer opnieuw bijgesteld. Hierdoor is het uitstekend te combineren met de westerse medische geneeswijze. 

De levensenergie “Qi” stroomt via een uitgebreid stelsel van kanalen, ofwel meridianen, door ons lichaam. Het principe van de TCM is om deze “Qi” terug in balans te brengen. Dit werkt via ieder’s zelfherstellend vermogen, dat wordt geprikkeld om weer te gaan werken. Het doel is dat het lichaam het uiteindelijk weer zelf gaat reguleren.

De pols en tong diagnose is het specifieke van de TCM. Door het nauwkeurig voelen van de meridianen in de pols, het bestuderen van de tong, en het stellen van vragen over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid, wordt de diagnose gesteld. Meestal worden er ook meerdere meridiaan-punten op je lichaam afgetast. Hierna volgt de eerste behandeling.

De vervolgbehandelingen beginnen met een kort vraaggesprek. De pols wordt opnieuw gevoeld en uw tong opnieuw bekeken. Op deze wijze wordt iedere behandeling aangepast op je gesteldheid van dat moment en wordt bekeken hoever jouw herstelproces gevorderd is.